Aktivni projekti - Inštitut za okolje in prostorAktivni projekti
 
 
 
 


 • RAZVOJNI CENTER KORO┼áKEGA GOSPODARSTVA (RACE KOGO)
Trajanje projekta: od 1.4.2011 do 31.12.2014
Razvojni center koro┼íkega gospodarstva je operacija, v okviru katere bo konzorcij institucij in podjetij, ki izra┼żajo skupni interes pri razvoju gospodarstva regije, predvsem na podro─Źjih lesnopredelovalne industrije in novih materialov, ustanovil novo podjetje RACE KOGO, d. o. o. Prilo┼żnosti podjetja izhajajo iz skupnega
interesa, sinergije, nastale iz povezovanja dru┼żb pri razvoju novih produktov in storitev, ter mo┼żnosti pridobivanja nepovratnih sredstev za skupni razvoj in delovanje.

Projekt oz. operacija RACE KOGO (kar je skraj┼íano ime za Razvojni center koro┼íkega gospodarstva) bo dala poudarek novim produktom in storitvam, potrebnim za izgradnjo lesene hi┼íe: lesene stene, okna in ostalo stavbno pohi┼ítvo, toplotna in zvo─Źna izolacija, integrirani sprejemniki son─Źne energije. Pomemben vidik bo razvoj, obdelava in preizku┼íanje novih materialov: npr. novi material za lesene elemente (npr. na novo predelan in obdelan les), predelava in recikla┼ża odpadnih materialov (npr. tekstil se predela in uporabi kot toplotna izolacija) in tudi raziskave na podro─Źju obdelave in predelave ostalih materialov, kot so npr. kovine, ter orodij za njihovo obdelavo.

Sestavni del projekta so tudi laboratorijske raziskave, preizku┼íanja in termomehanska obdelava materialov in meritve, razvoj oz. dodelava orodij za obdelavo materialov, testna proizvodnja, razvoj novih materialov, analiza in mo┼żnosti tr┼żenja. Rezultati podjetja bodo torej prototipi in z njimi povezan ┬╗know how┬ź ter po potrebi tudi patenti. Ob novih materialih in posameznih elementih bodo analizirani in vzpostavljeni modeli novih tehnolo┼íkih procesov izdelave, mo┼żnosti tr┼żenja in komercializacije ter ┼ítudije optimizacije proizvodnje, predvsem za podjetja ustanovitelje.

In┼ítitut za okolje pri celotnem projektu sodeluje s podprojektom 6 "┼átudija razvoja novih produktov in biomase". V ta podprojekt so vklju─Źene:
 • raziskave in razvoj (┼ítudija) novih produktov iz lesne biomase,
 • raziskave najbolj┼íih razpolo┼żljivih tehnik (BAT) in referen─Źnih dokumentov (BREF),
 • izdelava ┼ítudije snovne in energijske izrabe odpadkov,
 • raziskave in spremljanje emisij ter vplivov na okolje pri obstoje─Źih in novih tehnologijah izrabe lesne biomase,
 • raziskave uporabe lesnih odpadkov, ki nastanejo pri novih tehnologijah, za uporabo v energetske namene (kogeneracija, piroliza) in uporaba pridobljene energije na lokaciji proizvodnje (su┼íenje in ogrevanje lesa),
 • diseminacija novih izdelkov in produktov.

Ve─Ź informacij o projektu je dostopnih na spletni strani:┬áhttp://www.racekogo.si/.


 • KREATIVNO JEDRO V┼áTP
Trajanje projekta: od 15.1.2013 do 30.6.2015
V okviru Kreativnega jedra V┼áTP bodo izvedene temeljne in aplikativne raziskave na podro─Źju polimernih materialov, s poudarkom na biopolimernih materialih in pripadajo─Źih tehnologijah.┬á
Glavni namen projekta je pridobiti kriti─Źno maso znanja na podro─Źju biopolimerov, tako na osnovi lastnih raziskav, kot v sodelovanju s tujimi in┼ítitucijami ter znanje implementirati v pedago┼íki proces in v kon─Źni fazi prenesti v industrijo. V ta namen bodo tekom trajanja projekta vzpostavljene sodelave s tujimi raziskovalnimi organizacijami in podjetji, kot potencialnimi kon─Źnimi uporabniki. Raziskovalno delo kreativnega jedra bo potekalo v okviru petih sklopov oz. petih RRP-jev, ki so vertikalno povezani z raziskovalnimi aktivnostmi. Horizontalna povezava med raziskovalnimi sklopi poteka preko mre┼żenja, izobra┼żevanja in prenosa znanja v pedago┼íki proces ter v industrijo.
 • Prvi sklop (RRP1) aktivnosti bo zajemal pripravo polimernih materialov z izbolj┼íanimi lastnostmi, predvsem polimernih blend in kompozitov,
 • v drugem sklopu (RRP2) bodo zdru┼żene aktivnosti, ki se nana┼íajo na predelavo teh materialov,
 • tretji sklop (RRP3) se bo ukvarjal s problematiko recikliranja obstoje─Źih in novih polimernih materialov,
 • ─Źetrti sklop (RRP4) se bo osredoto─Źil na analizo ┼żivljenjskega cikla in vpliva na okolje,
 • peti sklop (RRP5) bo posegel na podro─Źje marketinga in priprave komercializacijskega modela.

In┼ítitit za okolje in prostor pri projektu sodeluje v ─Źetrtem sklopu (RRP4). Ta sklop vklju─Źuje:
 • pregled predhodnih raziskav s podro─Źja projekta,
 • analizo vpliva na okolje in izdelavo smernic,
 • izvedbo LCA analize za klju─Źne inovativne re┼íitve projekta.


 • PROCESIRANJE POLIMEROV Z UPORABO TRAJNOSTNIH TEHNOLOGIJ
Trajanje projekta: od 1.7.2011 do 30.6.2014
Razvoj in uporaba trajnostnih tehnologij za pridobivanje novih in inovativnih produktov omogo─Źajo industriji obstoj in konkuren─Źnosti na danes izredno zahtevnem svetovnemu tr┼żi┼í─Źu. Visokotla─Źne tehnologije, katerih razvoj se je za─Źel prav v Evropi predstavljajo novo procesno orodje industrije 21 stoletja. Visokotla─Źne tehnologije in procesi z uporabo superkriti─Źnih fluidov (SCF) omogo─Źajo trajnostni razvoj ter predstavljajo veliki potencial uporabe v najrazli─Źnej┼íe namene. Vodilna raziskovalna skupina na podro─Źju SCF v Sloveniji je Laboratorij za separacijske procese in produktno tehniko na FKKT Univerze v Mariboru (FKKT). Laboratorij je na omenjenem podro─Źju mednarodno uveljavljen ┼że od leta 1985 in je danes opremljen z ustrezno in potrebno opremo za razvoj in izvedbo visokotla─Źnih procesov s SCF. Kot prijavitelj raziskovalnega projekta si laboratorij v okviru tega zastavlja nove cilje, to pomeni razviti:
 • nove trajnostne tehnologij za procesiranje polimerov in
 • nove polimerne produkte z vioko dodano vrednostjo po meri uporabnika.

Polimere najdemo na vsakem koraku v vsakdanjem ┼żivljenju; ve─Źina izdelkov je v celoti ali vsaj deloma izdelana iz polimerov. Prav zaradi svojih razli─Źnih mehanskih lastnosti (krhki, trdi, elasti─Źni, gumijasti, ...) imajo zelo ┼íiroko podro─Źje uporabe. V okviru projekta bomo s trajnostno tehnologijo s SCF razvijali polimere za aplikacije v:
 • industriji barv in lakov (polimerne mikrokroglice, mikrokapsule, kompoziti),
 • medicini (nosilci aktivnih u─Źinkovin, porozne strukture in membrane za tkivni in┼żinering),
 • industriji izolacijskih materialov (polimerne pene).

Z ustrezno izbiro tujih partnerjev (In┼ítitut za procesno tehniko in transportne pojave Univerze v Bochumu, VTP in Fraunhofer In┼ítitut za tehnologijo okolja, varnosti in energetiko - UMSICHT, Oberhausen), vodilnih v zvezni republiki Nem─Źiji na podro─Źju razvoja in na─Źrtovanja visokotla─Źnih mikronizacijskih procesov, zagotavljamo kriti─Źno maso in znanje za uspe┼íen razvoj trajnostnih tehnologij in procesov za pridobivanje novih polimernih produktov. Tuji partnerji bodo omogo─Źili prenos samih procesov v pol- in industrijsko merilo. Pri tem bo aktivno vklju─Źen tudi doma─Ź gospodarski partner Helios d.d.
 
Rezultati projekta bodo pripomogli k:
 • na─Źrtovanju obrata za pridobivanje novih polimernih produktov z visoko dodano vrednostjo, ki bi pove─Źal konkuren─Źnost doma─Źega gospodarskega partnerja (Helios d.d.) in prispeval k uresni─Źevanju njegove vizije, da se uvrsti med prvih deset vodilnih izdelovalcev barv in lakov v Evropi; potencialno uvesti nov proizvodni program v Heliosu d.d.
 • pridobitvi novih znanj na podro─Źju procesiranja polimerov za namene medicine, kar bo omogo─Źilo aktivno sodelovanje z Univerzitetnim klini─Źnim centrom Maribor (UKC) in Medicinsko faklteto Univerze v Mariboru (MF).
 
Rezultati vseh opravljenih raziskav na podro─Źju polimerov bodo prispevali k bolj┼íemu povezovanju in sodelovanju slovenskih in tujih in┼ítitucij znotraj prednostnega podro─Źja raziskav in tehnolo┼íkega razvoja: kompleksni sistemi in inovativne tehnologije.
Rezultati raziskav bodo prispevali tudi k doseganju strate┼íkih ciljev na podro─Źjih: napredni (novi) sinteti─Źni kovinski in nekovinski materiali in nanotehnologije, zdravje in znanost o ┼żivljenju, tehnologije za trajnostno gospodarstvo.

 
                                 Copyright © 2013 Inštut za okolje in prostor - Pravice pridržane.                              Izdelovanje strani: TREF d.o.o.